Hvad er nyresten?

Nyresten rammer især mænd, det er en yderst hyppig og smertefuld oplevelse. Stenene dannes i nyren eller andre steder i urinvejene. Grunden til, at smerterne opstår, er, fordi stenene kan sætte sig fast i urinlederne, og dermed gå ind at blokere for urinstrømmen. Ofte går stenene i sig selv, men der behandles ofte for smerterne. Stenene dannes af salte eller affaldsstoffer, der udfældes i urinen. Stenene kan sagtens, blive liggende i ro, der hvor de er blevet dannet, men kan også vandre i urinlederne.

 

Symptomer på nyresten

Et af de første symptomer ved nyresten vil være smerter, som kan mærkes i ryggen, og som stråler ned mod lysken og kønsdelene. Nogle kan opleve smerterne som ubehag, hvor andre kan opleve dem som helt uudholdelige. Det kan være helt ulideligt, dog er det vigtigt at huske – at det trods alle smerterne ikke er livsfarligt.
I nogle tilfælde vil du også kunne opleve en eller flere af følgende symptomer:

  • Kvalme
  • Kaste op
  • Blodig urin
  • Hyppig vandladning

Nyresten kan gå ind at blokere for, at urinen kan passere fra nyren. Hvis du oplever dette i mere end 2 uger, så tager nyren skade, da urinen som ikke kan komme ud, vil gå ind at trykke på nyren. Derudover skal du være opmærksom på, hvis du får feber og har kulderystelser, dette kan nemlig skyldes, at du har betændelse i din urin. Denne betændelse vil også kunne gå ind at skade nyreren.

Behandling af nyresten

I langt de fleste tilfælde så vil man lade stenene passere af sig selv. I nogle tilfælde vil man dog give medicinsk behandling for at smerterne begrænses. Hvis stenene er af en vis størrelse, kan det dog blive nødvendigt at operere stenene ud. Er stenen under 5 millimeter, så vil den selv kunne komme ud. Du kan selv hjælpe til ved at drikke rigeligt med væske, så du kan få skyllet stenen ud.

(Visited 179 times, 1 visits today)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.