Dette skal din kost bestå af for at holde dig sund og rask

Når man er over de 60 år, er der nogle ting man skal fokusere mere på i din kost, end da man var yngre. Vi kommer her med nogle råd til hvad du bør spise mere og mindre af i dine senere år, hvis du i forvejen er rask og ikke har særlige behov.

Det skal du indtage mindre af

Brød, ris, kartofler og pasta bør man spise mindre af, og man bør fokusere på at spise fuldkornsprodukter i stedet.

Desuden bør man nedsætte mængden af fedtstoffer. Spis mindre mættet fedt og mere umættet fedt.

Generelt skal mængden af ”tomme kalorier” nedsættes, såsom hvidt sukker, rørsukker, honning, og så videre, da det ikke tilfører nogen form for næring til kroppen.

Derudover skal alkoholindtaget også mindskes. Det skal holdes til det der svarer til et til to glas vin om dagen.

Det skal du indtage mere af

Når du er over 60 år begynder mineralindholdet og styrken i knoglerne at mindskes samt et fald i væskeindholdet, hvilket skyldes et generelt fald af protein i kroppen. Kroppen udskiller mere væske, da hormonernes effektivitet, til at regulere væsken i kroppen, bliver mindre og mindre.

Sørg for at drikke rigeligt med væske, da fornemmelsen for tørst bliver forringet med alderen. Du bør drikke mindst en halv liter vand om dagen, og hvis du spiser meget fiberrigt mad, bør du indtage endnu mere.

Du skal generelt have mere fokus på muskel- og knogleopbygning i din kost. Spis mere fisk, gerne 350 gram om ugen. Heraf skal de 200 gram bestå af fed fisk såsom laks, ørred, makrel og sild. Spis også mere kød, mejeriprodukter og æg. Disse madvarer består nemlig af D-vitamin, som man har ekstra brug for.

En mangel på D-vitamin kan nemlig resultere i svage muskler og skøre knogler. Man har brug for 10 mikrogram D-vitamin om dagen når man er over 65 år, og det kan derfor være en god idé at supplere med kosttilskud og vitaminer for at være sikker på at man får nok.

Det er også vigtigt at opretholde muskelmassen, så man skal sørge for at indtage rigeligt med protein. Man bør derfor spise proteinrige madvarer såsom kylling, kalkun, fisk, bønner og linser.

Man skal også indtage flere kostfibre, da det er med til at regulere dit blodsukker, fremmer fordøjelsen og forebygger forstoppelse samt er det med til at regulere appetitten ved at det mætter godt. Derfor skal man gerne spise kulhydrater fra korn, frugt og grønt.

Desuden kan man forbedre sit helbred med den populære CBD-olie. CBD-olien har en lang række af positive virkninger på blandt andet angst, demens, gigt, skizofreni, sklerose, svækket immunforsvar, astma, meningitis, rysten, smerter, og så videre. CBD-olien kan tages ved CBD-kapsler. Det er derfor et godt supplement til forebyggelse eller som hjælp til disse tilstande.

Opsamling

Helt overordnet er kostrådene til raske ældre, der har en god appetit og med en normalvægt, at man skal spise varieret, men ikke for meget, samtidig med man er fysisk aktiv.

Spis frugt og grøntsager.

Spis mere fisk.

Vælg fuldkorn frem for de hvide.

Vælg magert kød og kødpålæg samt magre mejeriprodukter.

Spis mindre mættet fedt og mad med mindre salt.

Spis mindre sukker og drik rigeligt med vand.

(Visited 86 times, 1 visits today)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *