Får du protein nok?

Proteiner er livsvigtige for os. Proteiner er opbygget af aminosyrer, der er kroppens byggesten. Proteinerne bruges til at opbygge blandt andet væv, celler, antistoffer og enzymer. Altså bruges proteinerne til opbygning og vedligeholdelse af kroppen. Mange af aminosyrerne kan kroppen ikke selv producere, og de er derfor livsnødvendige at få igennem vores kost.

Hvor meget protein skal vi have?

Ifølge Sundhedsstyrelsen har voksne brug for ca. 0,80 gram protein pr. kg. kropsvægt om dagen, og protein bør udgøre 10-20 % af den energi, som vi spiser og drikker.

Proteinbehovet øges med alderen. For ældre over 65 år anbefales det at indtage ca. 1,1-1,3 gram protein pr. kg. kropsvægt om dagen. Det vil sige, at en person, der vejer 65 kg, skal indtage 71- 85 gram protein om dagen.

5 tegn på du ikke får protein nok

Konstant lyst til snacks:
En ekstremt lyst til snacks kan være en indikation på, at din kost består af for lidt protein og for meget sukker og kulhydrat. Protein stabiliserer nemlig vores blodsukker og mindsker vores lyst til at snacke.

Problemer med hår, hud og dine negle:
Nogle af de første tegn på proteinmangel vil være tyndt hår, knækkede negle og tør hud.

Væskeophobning:
Protein sørger for, at der ikke opstår væskeophobninger. Hvis du derfor har væskeophobninger i ankler og fødder, vil dette også være et tegn på proteinmangel.

Muskel- og ledsmerter:
Hvis du oplever muskel- og ledsmerter, selvom du ikke har dyrket motion, kan dette være et tegn på, at du mangler protein. Dette skyldes, at dine muskler kræver protein for at fungere optimalt.

Langsom heling:
Når kroppen skal genopbygge celler, er protein altafgørende. Hvis du mangler protein, vil du opleve, at dine sår tager lang tid om at hele.

Hvad kan vi indtage for at få nok protein?

Protein findes i det meste mad. Nogle af de største kilder til protein er:

  • Kød og kødprodukter: Kød, fisk, æg, kødpålæg og fjerkræ

  • Mejeriprodukter: Yoghurt, mælk og ost

  • Brød og kornprodukter: Havregryn og rugbrød

  • Vegetar: Tørrede linser og bønner

Et andet nemt og godt alternativ til at få nok protein er en proteindrik. Det er især et godt alternativ til en småtspisende person. Med alderen vil ens appetit forringes, og det vil derfor være nemmere at få nok protein med en proteindrik. Husk dog, at proteindrikke ikke kan erstatte mad. De fungerer som et tilskud til maden. Køb velsmagende proteindrikke her.

(Visited 35 times, 1 visits today)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.